Handige tips voor online thuiswerken

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om thuis te werken. Werknemers hebben steeds vaker de optie om een gedeelte van hun werk thuis te doen, maar ook het aantal bloggers neemt bijvoorbeeld drastisch toe. Het is zelfs mogelijk om fulltime vanuit huis te werken en alhoewel dit aanlokkelijk klinkt, is het voor velen lastig om productief te blijven bij het thuiswerken. Daarom staan hieronder tips die je op weg helpen om efficiënt vanuit huis te werken.

Vaste routine

Bij een ‘gewone’ baan zal je doorgaans in een werkritme zitten waarbij je iedere ochtend op hetzelfde tijdstip opstaat en iedere dag weer rond hetzelfde tijdstip thuiskomt. Dit schept een bepaalde routine; er zijn vaste momenten waarop je werkt en zowel je lichaam als geest zijn hierop voorbereid. Bij het thuiswerken is dit niet altijd zo. Je zal merken dat je snel geneigd bent om een keer uit te slapen, je werk te blijven verschuiven of juist tot laat in de avond door te werken. Probeer daarom een vaste routine te creëren waarbij je iedere dag vaste momenten hebt waarop je werkt.

Opgeruimde werkomgeving

Het kan verleidelijk zijn om ’s ochtends in pyjama aan de keukentafel te zitten werken achter de laptop, maar hoe bevorderlijk is dit voor je productiviteit bij het thuiswerken? Probeer een rustige werkruimte te creëren waar je weinig afleiding hebt, zoals een opgeruimd bureau in een opgeruimde kamer. Lukt het je niet om de nodige rust te vinden thuis? In dat geval kan het verstandiger zijn om ergens anders te werken, zoals bijvoorbeeld in een bibliotheek.

Ga op tijd naar bed

Een grote valkuil bij het thuiswerken is het gebrek aan regelmaat. Op drukke dagen kan het soms beter uitkomen om in de avond te werken, wat er weer toe kan leiden dat je te laat naar bed gaat en de volgende dag minder productief bent. Probeer daarom iedere avond op tijd naar bed te gaan zodat je de volgende ochtend vroeg kunt opstaan en weer aan het werk kan.

Werk in de ochtend

Niet iedereen is een ochtendmens en dit is begrijpelijk. Bij thuiswerken is het echter een slim idee om iedere ochtend te werken. Mochten er nog andere zaken tussendoor komen, dan heb je in ieder geval een deel van het werk al af. Dit is niet het geval wanneer je het werk verplaats naar de avond.

Conclusie

Het meest belangrijke bij het thuiswerken is om een routine en een optimale werksfeer te creëren. Zie het thuiswerken ook daadwerkelijk als werken en niet iets dat tussendoor gebeurt. Door deze tips toe te passen zal je geleidelijk aan steeds productiever worden bij het thuiswerken.